Βρισκόμαστε στο έτος 1980. Επισκέπτομαι το συμφοιτητή μου Τέο Σ.  Μου ανοίγει την πόρτα του δωματίου του και μου δείχνει το αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο που έχει φτιάξει από μαύρο χαρτόνι και φακούς από καταστήματα οπτικών!!
Το τηλεσκόπιο είναι τεράστιο – δύο μέτρα – και κρέμεται με σχοινιά από το ταβάνι του δωματίου του.Στοχεύει στη Σελήνη στην οποία μπορούσε να δει κανείς κρατήρες.

Ο Τέο είναι μία ιδιόρρυθμη διάνοια της φυσικής που παρόλα αυτά λίγων κίνησε το ενδιαφέρον.
Κατασκεύαζε ψηφιακά κυκλώματα, όταν όλα ήταν αναλογικά. Κατασκεύασε μηχάνημα αυροφωτογράφησης το πρώτο εν Ελλάδι. Κατασκεύασε λαμπάτους ενισχυτές. Σχεδίασε και κατασκεύασε κυκλώματα ελέγχου με μικροπροσέσσορες. Κατόρθωσε να ελέγξει το 1989 plotter με ρομποτική υπακοή στις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού!!
Από το περιβάλλον του μάλλον κανείς δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο. Οι καθηγητές του στο μεταπτυχιακό ηλεκτρονικής φυσικής δεν του έδωσαν καμία σημασία. Οι γονείς του του καλλιέργησαν το μεγαλειώδη στόχο να μπει στον ΟΤΕ!!

Όταν το όνειρο των γονιών του έγινε πραγματικότητα, προθυμοποιήθηκε να μηχανοργανώσει το σύστημα των αποθηκών υλικού του ΟΤΕ, το οποίο έκανε χωρίς να πληρωθεί μία δραχμή και παραδίνοντας τα στεφάνια δάφνης στους προϊσταμένους.

 

tileskopio

Ο Τέο ανήκει στην εποχή της Ελλάδας, που θεωρούνταν κάποιος σημαντικός, αν είχε προσβάσεις στην εξουσία ή αν είχε χρήματα. Κάθε άλλη ιδιαίτερη αξία ή ταλέντο συρρικνώθηκε από ένα ισοπεδωτικό και ευνουχιστικό σύστημα αναξίων.
Σήμερα ο Τέο περνά τον ελεύθερο χρόνο του φωτογραφίζοντας αστρικά σμήνη και γαλαξίες έχοντας στραμμένη την προσοχή του σε ένα ατέλειωτο και παντοτεινό αστρικό ουρανό με τον οποίο επικοινωνεί άμεσα και ο οποίος τον αναγνωρίζει…

asteria

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται απόσμασμα από το σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού ” Επαγγελματική Πυξίδα 2014″ στο οποίο υπήρχε ειδικό αφιέρωμα στα ιδιαίτερα ταλέντα και γίνεται αναφορά στον φίλο τον Τέο.

About the Author
Γιάννης Καλαμαράς


Διδάκτωρ Χημείας