Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ)

 

Οι στρατιωτικές σχολές, ανέκαθεν, ήταν περιζήτητες, καθώς προσέφεραν κύρος και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Όσοι, όμως, επιλέξουν αυτές τις σχολές μόνο για  επαγγελματική αποκατάσταση, σίγουρα θα δυστυχήσουν!

Η Σ.Σ.Α.Σ είναι μία από τις περιζήτητες σχολές και σίγουρα όποιος την επιλέξει, συνειδητοποιημένα, θα του προσφέρει  κύρος( κοινωνικό-επαγγελματικό), αλλά και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ γίνεται μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Κατόπιν, οι υποψήφιοι συμμετέχουν σε προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχοτεχνικές, υγειονομικές, αθλητικές), το πρόγραμμα των οποίων κοινοποιείται κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Τα τμήματα που απαρτίζουν τη Σ.Σ.Α.Σ, διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, οι οποίες με τη σειρά τους διακρίνονται σε ανάλογα τμήματα σπουδών. Έτσι, λοιπόν, η πρώτη κατηγορία είναι το Τμήμα Υγειονομικού, το οποίο περιλαμβάνει το : Ιατρικό, Οδοντιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό και Ψυχολογικό. Η δεύτερη κατηγορία είναι το Τμήμα Λοιπών Σωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το: Τμήμα Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και το Τμήμα Οικονομικού. Η φοίτηση στη Σ.Σ.Α.Σ είναι ανάλογη των σχολών του Αριστοτελείου, δηλαδή, Νομική Αριστοτελείου 4 χρόνια, Στρατολογικό-Στρατιωτικό Νομικών Συμβούλων 4 χρόνια.

sas2Η εκπαίδευση των σπουδαστών χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: α) Ακαδημαϊκή , β) Στρατιωτική. Η ακαδημαϊκή πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο, ενώ η στρατιωτική στις εγκαταστάσεις της Σ.Σ.Α.Σ. Η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείται παράλληλα με την ακαδημαϊκή. Με το πέρας της θερινής εξεταστικής (Ιούνιος), πραγματοποιείται η θερινή κατασκηνωτική διαβίωση των σπουδαστών, αρχές Ιουλίου, η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες. Κατόπιν, ξεκινάει η θερινή τους άδεια.

Οι απόφοιτοι-ες, καλούνται, ανάλογα με το σώμα στο οποίο εντάσσονται, Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί. Μετά την αποφοίτησή τους, υποχρεούνται να παραμείνουν στο σώμα: Οι Ιατροί για 12 χρόνια, οι Κτηνίατροι, Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί για 10 χρόνια και οι Ψυχολόγοι, Στρατολόγοι-Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι και Οικονομικοί για 8 χρόνια.

Γιατί, όμως, να επιλέξει ένας μαθητής το  Ιατρικό της Σ.Σ.Α.Σ και όχι την Ιατρική του Αριστοτελείου;  

Η απάντηση είναι απλή! Ο μαθητής που θα επιλέξει τη Σ.Σ.Α.Σ θα έχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, σε αντίθεση με το μαθητή που θα επιλέξει την Ιατρική του Αριστοτελείου και θα χρειαστεί περίπου δέκα χρόνια για να δει τον πρώτο του μισθό!! Ο σπουδαστής της Σ.Σ.Α.Σ, πληρώνεται από την πρώτη μέρα που θα μπει στη σχολή, καθώς το κράτος του παρέχει στέγη, τροφή, αλλά και μισθό. Ο σπουδαστής της Ιατρικής του Αριστοτελείου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα, είναι υποχρεωμένος να νοικιάσει σπίτι, εκτός και αν υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια και μείνει στις φοιτητικές εστίες. Επιπλέον, στα θετικά της Σ.Σ.Α.Σ είναι ότι οι απόφοιτοι όλων των τμημάτων, πλην Νομικών, μπορούν να εργαστούν και ως ιδιώτες, ανοίγοντας επί παραδείγματι το δικό τους ιατρείο.

sas1

Για να μπει, λοιπόν, κάποιος στη Σ.Σ.Α.Σ θα πρέπει να έχει, πέρα από πάθος, υψηλή βαθμολογία. Σύμφωνα με τις βάσεις του 2013, για να εισέλθει κάποιος στη Σ.Σ.Α.Σ (Ιατρικό) έπρεπε να έχει 19207 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αθηνών 18916 μόρια. Σίγουρα, είναι μία από τις καλύτερες επιλογές και τη συνιστώ ανεπιφυλάκτως!!

 

 

About the Author
Γιώργος Κορώσης


Φιλόλογος-Ιστορικός, Σύμβουλος Επαγγελματικής Κατάρτισης

  • Elina Veniz

    Ενδιαφέρομαι για σσας στρατολογων και θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα… Αρχικά, το αντικείμενο περιορίζεται μόνο στην στρατολογία και ότι αυτο συνεπάγεται ή και σε θέματα που αφορούν πχ γεωπολιτική, δίκαιο θάλασσας κ.ο.κ τα οποία με ενδιαφέρουν πολύ; Επίσης, μπορεί, κι αν ναι, ποτε μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό κάποιος; Τέλος, αν τυχόν θελήσω να φύγω απο το σώμα αργότερα, θα μπορέσω να δουλέψω στο αντικείμενο μου, όχι ως δικηγόρος, αλλά ως νομικός σύμβουλος σε εταιρία πχ; Αυτα για τωρα…